Misterul craniilor alungite

joi, 23 ianuarie 2014
Craniile alungite provin din multe zone de pe glob, unele din America de Sud, Africa si chiar din Europa. In frecvente cazuri, ele prezinta un mic orificiu in crestet, cu marginile slefuite, fapt care trimite indiscutabil la ideea ca nu este vorba despre orificii naturale. Totusi, cercetatorul Robert Connolly, care a studiat asemenea relicve, sustine ca deformatiile respective (alungirea craniilor) nu au fost provocate artificial si ca, de fapt, capacitatea cerebrala a acestora ar fi fost diferita de a noastra. Cu alte cuvinte, am avea de-a face cu o rasa umana radical diferita de Homo sapiens.
Deformatiile rituale se practica la diferite populatii, incepând din copilarie, când se stie ca oasele craniene sunt inca destul de fragile. De pilda, la populatia mangbetu din Africa, acest rezultat se obtine cu ajutorul unor bandaje strânse intr-un anumit sens, la fel ca aranjarea strânsa a coafurii, astfel ca, ajunsi la maturitate, indivizii supusi unui asemenea tratament au capetele mult alungite. Aici este vorba insa despre un fel de canon de frumusete. Totusi, faptul ca fenomenul nu e singular deschide si alte directii de cercetare.
Faraonul Amenofis al IV-lea, rebotezat Akhenaton fondatorul cultului monoteist al lui Aton, de fapt nu avea numai sânge egiptean, bunica si mama sa erau straine si in toate reprezentarile apare cu un cap alungit, cu umerii si bratele subtiri, cu soldurile si pieptul supradezvoltate.
Fiicele faraonului apar insa reprezentate in aceeasi mod, au beneficiat ele de deformarile respective genetic sau au fost supuse de mici transformarii respective, cu ajutorul amintitelor bandajelor, sau poate ca nu e vorba decât despre simplul canon al reprezentarilor personajelor de rang inalt? In arta respectiva ramâne interesant faptul ca reprezentarile au in vedere pâna la cel mai mic detaliu, cum ar fi cutele circulare din jurul gâtului. De unde si ideea ca alungirea capetelor era de fapt cât se poate de reala. Numai ca toate mumiile egiptene descoperite pâna acum au craniile de forma clasica. In America de Sud au fost descoperite cranii pe care Nasim le-a numit Conehad iar acesta are de oua ori volumul unui craniu normal. Dupa dimensiunea craniilor, se presupune ca indivizii respectivi aveau intre ,5-4,5 m inaltime si erau considerati giganti. Inca nu exista datari cu carbon care sa le ateste vechimea, ele au fost descoperite in Mexic, avand si orbitele ochilor foarte mari, ceea ce indica ca si ochii erau foarte mari.
In conformitate cu anumite teorii, fii Soarelui sau zeii au facut copii cu pamantencele, acestia devenind semiioameni sau semizei, iar acesti oameni deveneau conducatori sau faraoni, deoarece posedau tot felul de capacitati superioare oamenilor de rand.

https://www.youtube.com/watch?v=yXHU0rl-we8
http://www.perutoptours.com/index10icmride.html

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu