Cum a murit Attila ?

joi, 7 noiembrie 2013
Attila este cunoscut pentru atacurile masive, când a atacat de la est și de la vest a Imperiului Roman. El a fost considerat ca un conducător viteaz și de multe ori despotic. Attila a fost unul dintre cei mai înverșunați dușmani ai Romei. El a condus imperiul hun intre 440-453 d.Hr., întai ca un co-conducător cu fratele său Bleda și apoi ca un singur conducător dupa ce si-a omorât fratele. 
Priscus istoric roman, ne spune ca Attila a fost inteligent și modest în modul în care s-a îmbrăcat, dar el erea capabil de izbucniri violente de furie, a condus Imperiul hunic pe culmile succesului. El s-a aliat cu vecinii Imperiului Roman germanic, cum ar fi goții ,rugii, gepizii și altele popoare. Attila a avut două campanii majore pe Câmpia Maghiara împotriva Imperiului Roman, în 442 și 447 AD, el a capturat multe orașe din Balcani si a învins armatele imperiale romane în luptă deschisă . 
El a primit o pradă mare din aceste victorii, de asemenea, completate de o subvenție anuală care vene de la Constantinopol ( aproximativ 2000 kg de aur ), aceasta avere a fost motivul pentru care tradițiile de înmormântare erau bogate in acea epoca la huni, urme care se găsesc în Europa Centrală. În 451 și 452 AD Attila s-a întors spre vest și a atacat Italia și Galia. Aceste campanii nu au fost războaie de cucerire, mai degrabă ele au fost menite de a obține avere si a trebuit să se retragă din Galia, după ce armatele sale au fost înfrânte la Plains Catalaunian și in Italia, când oamenii din armata sa au fost grav afectati de boali.
Dar Attila a dorit să profite de mărunțirea Imperiului Roman si si-a propus sa cucereasca terenuri romane, dar Papa Leon I a intervenit cu succes si Attila a fost convins să se întoarcă acasă. Attila sa întors la palatul lui, unde au fost facute pregătirile pentru căsătoria sa iminentă cu a șaselea soție pe mume Ildico. 

După petrecere Attila, care avea patruzeci și șapte de ani la momentul acela s-a retras în camera lui in pat cu Ildico noua sa soție. În dimineața urmatoare, când  apropiați lui au intrat în camera au găsit-o pe Ildico plângând peste trupul soțului ei, se pare că Attila a avut o hemoragie nazala pe timp de noapte iar din cauza stării sale de betie el s-a înecat cu sânge. Aceasta moarte a ajutat Imperiul Roman sa prospere pentru ceva mai mult timp dand nastere uterior la controverse cu privire la natura de moartea lui Attila.
Cercetari medicale recente, într-adevăr susțin că Attila ar fi murit de sângerări nazale în noaptea nunții el putea avea si hemoroizi esofagieni cauzati de consumul exagerat de alcool ce putea duce la reflux de acid cu ruperea varicelor esofagiene. Într-adevăr  de la Priscus aflăm că Attila a fost un bețiv el bea foarte mult în mod regulat.
O altă teorie sugerează că împăratul bizantin Marcian a angajat asasini să-l omoare Attila. Ei s-ar fi putut la fel de bine strecura în camera neobservati în marea de oameni care vin la festivitățile de nuntă si o otravă turnata în băutură ar fi putut provoca , de asemenea, moartea lui Attila Marele Hun.
Dar teoria sângerări nazale este mai acceptabila decât crima iar după moartea lui Attila Empire Hun s-a dezintegrat.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu