Anii pierduti ai lui Iisus

duminică, 22 septembrie 2013
Unde a fost si ce a facut Iisus intre varsta de 12 si 30 de ani? Legendele care au fost menite sa umple "vidul narativ" din cele patru evanghelii au fost interzise in dogma oficiala a bisericii crestine estice si vestice, dar se mai pastreaza inca in surse copte, din Georgia sau Armenia.
Nu se stie nimic precis, iar speculatiile il plaseaza pe Iisus fie in Galileea, fie in Britania, fie chiar in indepartata Indie.
Dezbaterile si variantele romantice au pornit de la o singura prezumtie: un simplu tamplar nu putea ajunge una dintre cele mai marete figuri ale spiritualitatii umane; ca sa ajunga Mesia, Salvatorul, adolescentul trebuia initiat in marile taine ale legaturii nemijlocite cu divinitatea.

Ce spune Noul Testament
Referirea evanghelistului Luca la "perioada pierduta" se rezuma la o singura fraza: "Si Iisus crestea in intelepciune, in statura, si era tot mai placut inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor" (Luca, 2:52), iar aceasta fraza este singura din toate cele patru evanghelii.
Interpretii recunosc faptul ca afirmatia este absolut neutra din punct de vedere informativ si ca este doar o incercare stangace de a spune o banalitate ca sa umple un spatiu gol, despre care nu stia nimic.
Iisus reapare brusc in jurul varstei de 30 de ani. Marcu (6:3) spune "Oare nu este acesta tamplarul, Fiul Mariei si fratele lui Iacov, Ioan, Iuda si Simon? Si oare nu locuiesc surorile Lui aici, printre noi? Si astfel ei L-au respins".
Teologii au luat aceasta fraza drept un semn ca Iisus ar fi trait in "anii lipsa" in preajma familiei sale, si ca ar fi dus mai departe mestesugul tatalui sau, tamplaria. Textul lui Matei (13:55) este aproape identic, intarind faptul ca Iisus ar fi fost si el tamplar.

Unde s-a desavarsit Iisus?
In iudaismul celui de-al doilea templu, deci in perioada lui Iisus, un copil era declarat matur la varsta de 12 ani (ceremonia bar mitzvah), dar nu putea accede la preotie decat dupa varsta de 30 de ani, perioada in care trebuia sa invete si sa practice dogma.
Dupa descoperirea sulurilor de la Marea Moarta, romancierul Edmund Wilson lanseaza in 1955 ipoteza ca Iisus ar fi putut studia la scoala eseniana. Desi a prins aproape imediat, teoria lui Wilson poate fi combatuta prin aceea ca, in Iudeea, fariseii erau secta majoritara si ca la ei s-ar fi scolit Iisus; de altfel, El insusi vorbeste despre legaturile pe care le are cu fariseii. Pe de alta parte, un alt galilean - Iosif - a studiat si cu unii si cu ceilalti, dar si cu saduceii.

Varianta Britania
Unele legendele arthuriene il dau pe Iisus copil drept calator, impreuna cu Iosif, in Britania, unde s-ar fi stabilit la Priddy, iar mai apoi si-ar fi construit primul bordei din nuiele la Glastonbury.
Poetul William Blake s-a inspirat din aceasta legenda, scriind poemul "And Did Those Feet in Ancient Time". Unele variante ale legendei spun ca Iosif, care era negustor de cositor, i-ar fi luat cu el pe Iisus si Maria in Britania. Scriitorul Gordon Strachan (2009) crede ca tanarul Iisus ar fi ajuns in insula pentru a studia cu preotii druizi.

Varianta India
Scriitorul Louis Jacolliot lanseaza in 1869 cartea "Biblia in India. Viata lui Iezeus Christna" (1869); fara a sustine ca Iisus ar fi calatorit in India, Jacolliot face o comparatie consistenta intre viata lui Krishna si cea a lui Iisus.
Francezul sugereaza ca povestile sunt intr-atat de asemanatoare, incat identitatea dintre cei doi nu ar fi exclusa.
Un ziarist rus pe nume Nicolas Notovici lanseaza o alta bomba: el sustine ca ar exista, in manastirea Hemis din Ladakh, un manuscris intitulat "Viata sfantului Issa, cel mai bun dintre fiii oamenilor". Notovici isi publica povestea in 1894, impreuna cu o traducere a manuscrisului, dar este desfiintat drept "mincinos patologic" cativa ani mai tarziu.
Un alt scriitor, Levi Dowling, publica in 1908 "Evanghelia varsatorului a lui Iisus Hristos", despre care spune ca i-a fost dictata de o fiinta supranaturala numita Memoria Akashica. Dowling il plimba pe tanarul Iisus intr-o calatorie initiatica prin India, Tibet, Asiria, Grecia si Egipt.

Varianta Edgar Cayce
Selectii din marturiile lui Edgar Cayce aflat in stare de hipnoza le prezint in textul de mai jos.
Or acest Zend, al cărui tată a fost Uhjltd (Cayce) în a doua parte a vieţii sale,nu este după lecturile cayciene decît o încarnare a lui Christ (a se vedeacapitolul următor).
CU CINE ERA ZAN ÎN PERIOADA ACEEA?
Zan, cel care a devenit lider [...]. Zan nu mai este în plan terestruacum. El a mai venit ca fiu al Oamenilor şi ca Mîntuitor al acestei lumi. Şi cînd va apărea din nou, mulţi din cei care au fost cu el vor fi numiţi preafericiţi: Căci locul lor a fost pregătit - dacă-i rămîn credincioşi.(Lectura 538-32).
Cayce vorbeşte în altă parte de: Intrarea Învăţătorului în plan terestru, căci în vremea aceea a de-venit liderul acestor ţinuturi. Şi este mult de învăţat studiind gîndirea persana sau mai exact ceea ce numim astăzi filosofia persană.
CARE ERA NUMELE SĂU ÎN ACEL TIMP?
San (scris fonetic de secretara lui Cayce care notează: sau Zan, sau Zend...).(Lectura 993-3).
ÎN VIAŢA SA PERSANĂ CA ZEND, IISUS A DAT ÎNVĂŢĂTURILE DE BAZĂ ALE ZOROASTRISMULUI?...
Şcolarizarea din Palestina a fost şederea în Templu - în perioadacînd El era la Ierusalim, aşa cum povesteşte Luca, între rabini şi profe- sori. Studiile din India, Persia, Egipt au acoperit perioade mult mailungi. În şcoli, El era înscris sub numele de Iosua.
VORBIŢI-NE DE STUDIILE LUI IISUS ÎN EGIPT, ÎN ŞCOLILEESENIENE DIN ALEXANDRIA ŞI HELIOPOLIS (LA CARE CAYCEFACE ALUZIE DE MAI MULTE ORI; A SE VEDEA ŞI CAPITOLUL 22321
DESPRE EGIPT ŞI MAREA PIRAMIDĂ ); CINE ERAU PROFESORII ŞI CARE ERA OBIECTUL STUDIILOR SALE?
Nu la Alexandria, ci mai mult la Heliopolis a făcut El studiile careconduceau la profeţie, adică pregătirea examenelor şi trecerea lor – aşa cum a făcut şi Ioan (Botezătorul). Ei erau în clase diferite. (Lectura2067-7). Examenul amintit se termina prin iniţierea în Piramidă.
VĂ RUGĂM SĂ NE DESCRIEŢI CONTACTELE LUI IISUS CU ŞCOLILE DIN PERSIA. LA HELIOPOLIS A ELABORAT EL O METODĂ DE MEDITAŢIE ÎN LINIŞTE (în text: "Entering the silence")
ŞI ŞI-A MANIFESTAT PUTERILE DE VINDECĂTOR?
Asta era mai mult activitatea sa din Persia, în "Oraşul Colinelor". Egiptul centraliza atunci învăţăturile venite din numeroase ţări, căci acolo era centrul magnetic şi vibratoriu al radiaţiei Pămîntului. (Lec-tura 206Z-7).
CÎT TIMP A RĂMAS IISUS ÎN INDIA?
De la treisprezece la şaisprezece ani. Un an de călătorie în Persia. Şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului sau în Egipt, studiind...Aşa cum arată pe larg documentele care vor fi descoperite şi care acum sînt îngropate în Piramidă... Căci acolo erau instruiţi iniţiaţii. (Lectura5749-2).
DESCRIEŢI-NE ÎNVĂŢĂTURILE PRIMITE DE IISUS ÎN INDIA.
Aceste învăţături vizau modul de purificare si de dezintoxicare acorpului, fortificarea lui fizică şi mentală. În călătoriile sale în Persia, Iisus a studiat medicina şi mijloacele de a coordona energiile corpurilor (fizic, mental şi spiritual) conform învăţăturii date acolo de Zuşi de Raîn Egipt, ceea ce constituise baza învăţăturilor din Templu: (Lectura5749-2).
A STUDIAT IISUS ÎN INDIA [...], LA BENARES, CUMAESTRUL INDIAN UDRAKA?
A fost trei ani acolo. Maestrul se numea Arcahia.
EL A URMAT ŞCOALA ESENIENILOR DE LA JAGANNATHÎN INDIA?
Toate aceste şcoli erau parţial derivate din şcolile eseniene. Dar nuera esenismul pur aşa cum fusese practicat în Carmel. (Lectura 2067-7).
Unei persoane care l-a întrebat dacă Iisus studiase în Grecia cu filo-sofii care l-ar fi chemat acolo, Cayce îi răspunde că: gînditorii mondeni n-au fost cuceriti de Iisus. 2233

Varianta Rudolf Steiner
De altfel, nimeni altul decat Rudolf Steiner era convins ca Isus avea un fel de sosie, un alt copil care purta numele de Iosua. Cei doi s-au nascut aproape in acelasi timp si au crescut in acelasi mediu. Ambii parinti se numeau deopotriva Iosif si Maria, totusi tatii descindeau din ramuri diferite ale casei lui David. Unul dintre cei doi baieti s-a implinit prin fiinta lui Hristos dupa botezul din Iordan de la Ioan, iar celalalt a murit mai tarziu, conform spuselor lui Rudolf Seiner.
Teza lui Steiner si frecventa numelor Iosua sau Issa lasa sa se intrevada ideea ca in mormantul din Srinagar s-ar putea odihni la fel de bine o sosie...
Conform acestei teorii, unul dintre baieti descinde pe linia lui Solomon a neamului lui David, iar celalalt pe linia lui Natanel. Primul era o reancarnare a lui Zarathustra, intemeietorul religiei persane. In opera Evanghelia lui Luca a lui Steiner gasim afirmatia, care pare foarte indrazneata la prima vedere, cum ca cei trei invatati de la rasarit au plecat in pelerinaj spre Bethleem pentru ca stiau ca marele lor invatator se va incarna acolo.
Steiner considera ca cei doi copii Isus s-au nascut la un interval de doar cateva luni. Posteritatea a putut foarte usor sa faca o confuzie deoarece ambii parinti se numeau Iosif si Maria, iar cele doua familii erau prietene, asa cum ne asigura Rudolf Steiner. Amandoi baieti au fost initiati si amandoi au activat mai tarziu ca predicatori si teologi.

Care este adevarul?
Savantii crestini resping toate "aventurile exotice" ale tanarului Iisus ca fiind simple fantasmagorii, fara niciun suport documentar. Teologii admit asemanari semnificative intre vietile si invataturile lui Iisus, Krishna, Buddha, Mithra, dar desfiinteaza orice identitate intre personaje.
Adevarul este ca nici macar savantii nu pot pune nimic in perioada "anilor lipsa".

www.ziare.com
Universul lui Edgar Cayce de Dorothee Koechlin Bizemont
Stiintele secrete de Peter Andrea si Rose Loyd Davied

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu