Templele megalitice din Malta

luni, 24 februarie 2014
Sapte temple megalitice se gasesc pe insulele Malta si Gozo, fiecare rezultat al unei dezvoltari individuale. Cele două temple Ggantija de pe insula Gozo sunt notabile pentru gigantice lor structuri din epoca bronzului. Pe insula Malta, templele Hagar Qim, Mnajdra și Tarxien sunt capodopere arhitecturale unice, având în vedere resursele limitate disponibile pentru constructorii lor. Complexele Ta'Hagrat și Skorba arata cum a fost traditia in a construi temple in Malta.

Monumentele care alcătuiesc site-ul Patrimoniului Mondial constituie exemplele cele mai caracteristice ale structurilor si reprezintă o dezvoltare majoră în domeniul cultural, precum și domeniile artistice și tehnologice. Domnul Profesor Renfrew (Universitatea din Cambridge), unul dintre cei mai importanti preistorici din ziua de azi, a descris grupul de temple megalitice de pe insulele Malta și Gozo ca “cele mai vechi monumente aflate în picioare din lume”. Ele sunt, de asemenea, remarcabile pentru diversitatea lor de formă și decor. Fiecare dintre aceste complexe este rezultatul unei dezvoltări individuale, care diferă foarte mult în plan și articulare, precum și în tehnicile de construcție, de la Ggantija și unul față de cealalalt.

Hagar Qim a fost excavat de la începutul secolului al XIX-lea și au fost gasite mai multe statuete de figurine grase, inclusiv "Venus din Malta". Pe partea exterioară a flancului de nord al Hagar Qim e un altar în aer liber a cărui fața combina simbolurile sugestive de sex masculin și de sex feminin. Există, de asemenea un altar cu patru laturi unic. Diferite fatade ale templului au fost interpretate ca reprezentând simbolic organele de reproducere masculine și feminine. 

Templul Mandraja


Există o aliniere astrologica - cu răsăritul de soare. Toate templele, inclusiv Tas-Silg și Borg in-Nadur si-au păstrat funcția lor religioasă în timpul veacurilor malteze succesive. 


De altfel nu este singura structura megalitica din Malta. Folclorul maltez descrie giganti ce au construit templele, care au dus la numele Ggantija, lingvistul maltez Joseph Aquilina crede că Mnajdra era diminutivul" Mandra ", ceea ce înseamnă o parcelă de teren plantat cu pomi cultivati ". Templele Tarxien datoreaza numele lor localitatii unde s-au gasit (de la Tirix, ceea ce înseamnă o mare piatră), așa cum au fost rămășițele excavate la Skorba. 
Cărbunele găsit in site-ul la Skorba a fost crucial în datarea Templului. Templele au fost rezultatul mai multor etape de construcție, de la circa 3000-2200 î.Hr., există dovezi de activitate umană în insulele din neoliticului timpuriu (cca. 5000 î.Hr.), cioburi de ceramică, ramasitele carbonizate ale incendiilor și oase 
Sir Temi Zammit, un arheolog maltez eminent al secolului al XIX-lea, a datat templele neolitice la 2800 î.Hr., iar cultura Tarxien in Epoca Bronzului la 2000 î.Hr..
Archaeology_ggantija
Ggantija este un complex format din doua temple megalitice aflate pe insula Gozo din Malta. Templele din piatra au fost construite in jurul anului 3.600 i.Hr., ceea ce le face sa fie al doilea monument cel mai vechi din lume, dupa Gobekli Tepe. In acea vreme, nu existau unelte din metal si nici roata nu fusese inventata. Se crede ca templele ar fi reprezentat un cult al feritilitatii, datorita statuilor si figurinelor descoperite acolo care au fost asociate acestuia. Nu se stie de ce au fost construite aceste temple. Fiind printre templele megalitice remarcabile ale arhipelagului maltez, ansamblul preistoric Ggantija de pe insula Gozo poate fi comparat cu cele trei mari temple ale insulei Malta: Mnajdra, Hagar Qim și Tarxien. Ggantija constă din două temple ale planului multi-folie. Templul de sud, cu cele două celule eliptice, este cel mai vechi, templul de nord, care este mic în dimensiuni, este mai recent, cu toate că nu mai târziu de 2200 î.Hr.. Ansamblul din Ggantija care servește ca punct de referință arheologic ( 3000-2200 î.Hr.) este una dintre cele mai importante perioade din epoca bronzului malteză. Structura complexă a grupului cultural din Ggantija este in stare excelentă de conservarefiind un testament excelent de artă preistorică megalitica. 
Ambele temple Ta ‘Ħaġrat și Skorba sunt semnificative în special în ceea ce privește informațiile pe care le oferă cu privire la dezvoltarea tradiției templelor din Malta. Ele sunt atât de esențiale pentru intelegerea corecta a artei constructiri templelor in Malta.Ta' Ħaġrat Temples, Mġarr, Malta
Aceste construcţii de pe insula Gozo, ca şi cele de la Hagiar Kim şi din alte locuri din Malta, ne duc la presupunerea că în insulele malteze existau, în urmă cu cinci sau chiar şase milenii, comunităţi bine organizate, care depuneau în comun o muncă îndelungată; la ridicat foloseau probabiș trunchiuri de copaci în chip de pârghii, iar la transportat tăvălugi de lemn şi bile de piatră. Asemenea sfere de piatră s-au găsit în numeroase ruine megalitice malteze, până astăzi se văd, imprimate adînc în solul calcaros urmele „roţilor de care” cum le spun localnicii, şi care nu sunt altceva decât urmele acelor pietre sferice menite să uşureze transportul imenselor pietre megalite. Nu este exclus ca bilele de piatră să se afle la originea roţii în forma ei primitivă, deşi cercetătorii mai noi înclină să creadă că roata a apărut pentru prima oară fie în atelierele olarilor, fie ca un dispozitiv ca anexă al plugului.
Hypogeum ("camera de înmormântare"), este situata pe insula Malta. Aici, în urmă cu 5600 ani, muncitorii erei de piatra au scobite un gol in stâncă, modeland un interior complex pe trei niveluri. Acoperind un total de aproximativ 5.400 de metri patrati, cu un nivel de extindere în jos de aproximativ 35 de metri, Hypogeum a fost descoperit accidental în 1902 în apropiere de centrul orașului Paola. Cineva a construi o casă pe culmea aceasta si a săpat până la spațiului subteran și la început, folosindu-l ca un loc de depozitare pentru moloz. Oamenii de stiinta si oficialii guvernamentali au oprit repede distrugerea și au început admiterea publicului la 
vizitarea structurii.



http://www.youtube.com/watch?v=wznu2xavitE#t=15

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu