Sri Sathya Sai Baba (1926-2011)

sâmbătă, 12 octombrie 2013
Sai Baba, nascut in 1926 in sudul Indiei, este recunoscut de milioane de persoane din intreaga lume ca Avatar. In hinduism, Avatarul reprezinta incarnarea umana a Divinitatii care poseda prin insasi natura sa facultatile de omniprezenta, omnipotenta si atotstiinta.
„De fiecare data cand domneste in lume dezordinea, Domnul se incarneaza si ia chip de om, astfel incat sa le arate oamenilor calea pacii“ - spune Sai Baba.
Acest sfant indian este o marturie vie a minunilor sale care trec dincolo de legile stiintifice cunoscute si sunt comparabile cu cele ale lui Iisus. A infaptuit miracole si continua sa le faca vindecand multi bolnavi, ajutandu-i pe sarmani, materializand diverse obiecte, ca si cenusa divina numita „vibhuti“ ce serveste in tratarea tuturor maladiilor.
Sai Baba n-a venit sa raspunda intereselor unei comunitati sau unei religii anume, ci pentru a sluji omenirea intreaga propavaduind o religie unica, cea a iubirii si a pacii.
Este un maestru divin al timpurilor noastre, asa cum au fost la vremea lor, Budha, Krishna, Iisus.
Mesajul lui Sai Baba este acela de unitate si iubire intr-o lume sfasiata de contradictii. El s-a intors pentru inaltarea spirituala a omenirii.


CUVINTE DE LUMINA ALE LUI SAI BABA
„Doamne!Ia-mi iubirea si las-o sa curga pe de-a-ntregul
in devotiune catre tine.
Doamne!Ia-mi mainile si lasa-le sa munceasca
fara incetare pentru tine.
Doamne!Ia-mi mintea si gandurile si lasa-le
sa fie in acord cu tine.
Doamne!Ia-mi totul si lasa-ma sa fiu
instrumentul tau.“
„Iubirea e Dumnezeu, iar Dumnezeu e iubire. Dumnezeu se manifesta acolo unde e Iubire. Sa iubiti tot mai multi oameni, cu tot mai multa forta. Prefaceti aceasta iubire in ajutor si ajutorul in rugaciune, iata disciplina spirituala cea mai inalta.“
„Sa nu asteptati nimic in schimb de la cei pe care-i iubiti.“
„Invatati Iubirea Univesala, astfel Divinitatea din voi se va putea exprima in toata plenitudinea sa.“
„Religia si disciplina spirituala sunt esentiale pentru perfectiunea umana si realizarea de catre fiinta omeneasca a celui mai inalt ideal al sau. Religia este una in UNITATE.“
„Controlul simturilor este devotiunea adevarata.“
„Nu poate exista fericirea adevarata fara credinta si devotiune.“
„Adevarata fericire inseamna sa te incredintezi vointei supreme.“
„Ochii fizici trebuie sa va arate slava lui Dumnezeu, iar ochiul interior sa va arate Divinitatea din voi si din Creatie.“
„Intelepciunea poate salva intreaga omenire si fiecare fapta a noastra trebuie sa izvorasca din intelepciune.“
„Fericirea acestei lumi va fi garantata atunci cand armonia si intelegerea vor cobori intre oameni.“
„Dumnezeu detine exclusivitatea in guvernarea cosmosului. El n-are dorinte. Datoria omului este sa-I ofere iubirea si sa-L slaveasca manifestand aceasta iubire cum poate mai bine.“
„Aminteste-ti ca te apropii de Dumnezeu cu fiecare pas facut, si ca Dumnezeu, atunci cand faci un pas catre El, face zece pasi catre tine. Nu exista oprire in acest pelerinaj; este o calatorie continua, zi si noapte, prin vai si deserturi, printre lacrimi si zambete, prin moarte si nastere, prin morminte si pantece.“
„Drumul catre fericire nu se afla in a face ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci.“
„Eu predic numai o singura religie, a iubirii pentru toti, care singura este capabilă sa reuneasca rasa umana intr-o fraternitate a omului aflata sub paternitatea lui Dumnezeu.“
„Dumnezeu nu va fi miscat de comentariile filozofice stricte. El este multumit numai de practica efectiva; de stradania autentica; de efortul sincer, onest; de lupta neobosita de a-ti curata mintea. Lupta trebuie sa fie alerta si activa pana ce telul este atins.“
„ AUM-ul lui OM reprezinta principiul OM TAT SAT adica Acesta este Adevarul, Eu sunt Adevarul si Adevarul este Unul. Sunetul OM este mereu prezenta voce interioara, Eco-ul chemarii Divine din cavitatea inimii. Ascultati-l, simtiti fiorii sai. Sunetul unei mantre este la fel de valoros ca si intelesul sau.“



Filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=ZXGXCg3uIWY




Numele Lui inseamna si cel care spune doar Adevarul


    De aici puteti descarca o multime de carti despre Sai Baba , unele scrise chiar de El. Daca sunteti interesati de cultura si civilizatia indiana,de religie si spiritualitate indiana,aici gasiti multe lucruri interesante.

    Sergiu Celibidache purta la mana o bratara pe care n-a dat-o niciodata jos - din momentul in care a pus-o la mana. Acea bratara fusese materializata de catre Say Baba special pt. el si sub ochii lui.
                              

Este o mare pierdere plecarea sa din corpul fizic, dar totodata este o veste foarte mare pt Terra. El anuntase ca va muri la 94 de ani, caci atunci planeta se va inalta in vibrata in care prezenta sa in corp fizic nu va mai fi necesara. Inainte de a muri, a anuntat ca planeta s-a ridicat si astfel ca poate pleca acum. Iar cand vad pe cineva mirandu-se ca a murit, ma mir de cata superficialitate da dovada. Insa, e mai usor sa dai cu barda decat sa te documentezi, sa afli, sa intelegi si de-abia apoi sa intrebi ce nu ai inteles. Mai ales, ca un Avatar de dimensiunea lui, depaseste capacitatea de intelegere a majoritatii oamenilor. Mai ales ca acea majoritate a oamenilor nu este in stare sa inteleaga ce sunt ei insisi, din pacate pt ei. 

Citez pe Sai Baba cand a fost intrebat: 

- Tu esti Dumnezeu? 
"-Da. Dar si tu esti Dumnezeu! Insa deosebirea dintre noi, este ca tu nu stii acest lucru."
Sathya Sai Baba a fost un guru indian controversat, cu adepti in intreagaA infiintat spitale, scoli, institutii de invatamant, fiind cunoscut in India (si) pentru implicarea sa in proiecte umanitare precum introducerea apei in doua districtele din India. A infiintat scoli pentru invataturile sale (colegii Sai) in 33 de tari, printre care Australia, Mexic, Peru, Marea Britanie, S.U.A. Printre adeptii sai s-au numarat si inalti demnitari ai statului indian, primul ministru fiind unul dintre acestia.
    In afara de proiectele sale filantropice, din bani proveniti de la adepti, s-a remarcat mai ales prin asa-zisele sale minuni, datorita carora si-a castigat recunoasterea, respectul si sprijinul multor persoane. Ca si alti lideri spirituali din India, de religie hindusa, nu s-a opus inchinarii la diverse zeitati (idoli), idolatria fiind caracteristica acestei religii, majoritare in aceasta tara.
   Principala specialitate au fost renumitele materializari, unele contestate chiar de catre unii (fosti) adepti. Datorita acestora, si nu numai, si-a dobandit renumele de avatar.
   In religia hindusa, avatarul este o manifestare trupeasca (incarnare) a unei fiinte divine in forma de om sau animal. De obicei, o zeitate (deva), care exista la un nivel mai inalt de realitate, alege sa se manifeste trupeste (avatar) in nivelul inferior de realitate al oamenilor pentru scopuri specifice.
    S-a considerat ca nasterea lui a fost una miraculoasa (de tipul “conceptie imaculata”), mama lui fiind declarata  ‘mama divina‘.
   De mic, se spunea ca putea materializa dulciuri si alte alimente. In tinerete, dupa ce si-a pierdut cunostinta o vreme din cauza intepaturii unui scorpion, apropiatii au remarcat o schimbare notabila de comportament, precum cel al transei. A inceput sa cante in limba sanscrita (necunoscuta de el pana atunci). A fost dus de catre ai sai la doctori si la exorcisti, fiind declarat isteric de catre doctori, datorita schimbarilor sale bruste de dispozitie, ras, plans, tacere, elocventa. Ceva mai tarziu a sustinut ca este incarnarea lui Shirdi Sai Baba (care a murit in 1918).
A declarat despre sine ca nu a avut relatii trupesti cu nimeni, iar in acelasi an, 1940, a inceput sa-si adune adepti.
Ceva mai tarziu a suferit un accident vascular cerebral si patru atacuri de cord. Dupa recuperare, in 1963, s-a autodeclarat ca fiind incarnarea lui Shiva si a lui Shakti, considerandu-se a fi o divinitate intrupata.
Nu a infiintat o noua doctrina, ci s-a declarat promotor al principiului spiritual al dragostei, precum si al altor valori universale precum: pacea, adevarul, non-violenta, compasiunea. Precum si alti inaintemergatori ai antihristului, a fost un veritabil promotor al sincretismului religios, sustinand diversitatea religiilor.
“Obiectivul meu este stabilirea dharma, crezand intr-un singur Dumnezeu, cel profetit de fondatorii tuturor religiilor. Deci, nimeni nu trebuie sa renunte la religia sau la divinitatea sa. ”
“N-am venit in numele vreunei religii exclusive, nu am venit intr-o misiune de publicitate pentru o secta sau crez sau cauza, si nici nu am venit sa strang adepti pentru o doctrina. Nu am niciun plan pentru a atrage discipoli sau adepti catre o anumita biserica. Am venit sa-ti spun de aceastaunitate a credintei, acest principiu spiritual al dragostei, despre aceasta virtute a dragostei.”
Laude.
Cat priveste materializarile sale, cenusa “sfinta” (vibhuti ), produse alimentare, si in special obiecte mici din aur, podoabe (inele, coliere). Printre obiectele materializate s-au numarat si statuete de idoli, divinitati hinduse. De altfel, la resedinta, conform martorilor, se puteau gasi statuete cu Hanuman, Krishna, Shirdi Sai Baba, Shiva, Buddha, Hristos, Zarathustra.
Mai mult, Satya Sai Baba s-a identificat cu Dumnezeu, declarandu-se pe sine ca fiind insusi Dumnezeu Atotputernic, omniprezent, omnipotent si omniscient, in trup uman.
Howard Murphet publica in 1971 o carte despre despre Sai Baba, dupa o perioada de sedere in ashramul sau, in care descrie minunile la care a asistat personal, printre care si capacitatea de (auto)transformare in diferite “divinitati” luminoase.
    "O alta marturie despre divinitatea lui Sai Baba provine de la o sursa din afara Indiei, Frank Baranowski, profesor al Universitatii statului Arizona, din SUA. El este recunoscut ca un expert in studiul aurei care inconjoara fiecare persoana. Potrivit spuselor sale, aura care inconjoara fata unei persoane este relevanta in privinta personalitatii si caracterului acelei persoane. Aura din jurul fetei oamenlor obisnuiti este greu de descris si aproape ca lipseste. Dar in cazul unei persoane care este extranormala si care intruchipeaza iubirea, aura este marita si de o luminozitate fara limita care se extinde in spatiu. Frank Baranowski a fost uluit sa vada aura care inconjoara fata lui Sri Sathya Sai Baba.Potrivit profesorului este vorba de o aura alba si roz (culoarea Iubirii). Aura devine galbena ca Soarele si se schimba in albastru (de asemenea o culoare a Iubirii) atunci cand se canta bhajans (cantece devotionale hinduse). Aceasta aura semnifica energia iubirii fara limite. Ochii stralucesc ca niste diamante. Profesorul Baranowski nu a ezitat in a afirma ca aura din jurul lui Sai Baba este chiar Dumnezeu, ca spirit intrupat. 
    În lunga sa cariera a avut ocazia sa vada aura multor persoane celebre si ilustre, dar niciodata nu aa vut ocazia sa vada o aura alba, roz si albastra intinzandu-se departe in spatiul de sus, imprastiind raze ca ale Soarelui fizic si diamante (ochii lui Sai) ca briliantele proiectand extraordinara energie a iubirii" - fragment din cartea "Sai Baba, Floarea de Foc a Paradisului", de Krishna Nandan Sinha. 
Controverse.
    Unii dintre fostii adepti spuneau ca planta in diverse locuri obiectele pe care pretindea ca le materiza mai apoi.
    Profesorul de psihologie, islandezul Erlendur Haraldsson, scria in 1997 despre o cerere pe care a facut-o catre acest guru, in 1971, pentru a-i studia “miracolele” in conditii controlate, fiind refuzat insa de acesta. De asemenea, in 1976, H. Narasimhaiah , un fizician rationalist, viitor vice-cancelar de la Universitatea Bangalore, a infiintat o comisie pentru a-i investiga stiintific si rational minunile, provocandu-l pe acesta sa participe la experiment, dar si aceasta provocare a fost respinsa de guru, pe motiv ca abordarea este necorespunzatoare:
Stiinta trebuie sa isi limiteze cercetarile doar la lucruri care tin de simturile umane, in timp ce spiritualitatea transcende simturile. Cine doreste sa inteleaga natura puterii spirituale poate face aceasta numai pe calea spirituala, si nu cea a stiintei.
    Basava Premanand a declarat intr-un documentar BBC ca dupa investigatiile facute asupra lui Sathya Sai Baba, in opinia sa, acesta falsifica asa-zisele materializari. Magicianul James Randi, dupa ce a vizionat casete video cu minunile lui Baba, a declarat, de asemenea, ca materializarile sunt de fapt simple scamatorii, prestidigitatie. La fel, in 1995, la emisiunea TV “Guru Busters” al postului Channel 4 din Marea Britanie, au fost reiterate falsificarile legate de aceste materializari.
Crime neelucidate.
In 2004, un documentar BBC intitulat “The Secret Swami“, Alaya Rahm si Mark Roche, adept devotat al lui Baba timp de 25 de ani, dar si alti fosti adepti, l-au acuzat pe acesta de crima. Este vorba de un incident relatat pe larg in presa indiana. In 1993, patru tineri inarmati (fosti adepti se pare) au patruns in ashramul lui Sai Baba, fiind ucisi de catre insotitorii lui Sai Baba dupa ce au fost capturati in apartamentul acestuia. Politia locala a renuntat la investigatii, rapoartele acestora fiind falsificate, stiute fiind relatiile sus puse ale guru-ului. Dupa incident, Sai Baba a declarat ca motivul atacatorilor a fost ura si gelozia.
Acuzat de abuzuri sexuale, homosexualitate, pedofilie.
Un alt documentar, produs de un post de radio si televiziune danez, “Sedus de Sai Baba” (Seduced), dezvaluie din declaratiile unor martori, fosti adepti ai acestuia, despre homosexualitatea guru-ului, despre abuzurile sexuale asupra adeptilor sai, unii chiar minori, fiind descris ca maniac sexual si pederast. Exista, de altfel, mai multe marturii ale unor tineri, barbati (printre care si numerosi europeni si americani) care declara, sub juramant, ca au fost indemnati de Sai Baba sa intretina cu acesta raporturi sexuale, perversiuni, profitand de increderea lor. Intrebati cum isi explica cedarea lor, in conditiile in care nu aveau inclinatii homosexuale, unii vorbesc despre puterea (mentala) exercitata asupra lor, ca si faptul ca pentru ei unei divinitati, asa cum il considerau pe guru, trebuiau sa i se supuna. Existau de asemenea si informatii precum acelea conform carora guru platea favorurile sexuale, precum si tacerea unora, in aur si in bani.
    Intr-una din declaratii, germanul Jens Sethi a povestit intamplarea prin care a trecut in 1996 la un interviu cu Sai Baba, cand guru l-a sarutat si l-a mangait indecent. Desi a fost stanjenit si s-a simtit rau, Jens nu s-a opus, avand deplina incredere in maestrul sau. Dupa ce a primit instructiunea de a se separa de sotia sa in ashramul in care ii gazduia, a aflat ca Sai Baba i s-a adresat acesteia pe un ton salbatic si furios: “Fie te separi de baiat, fie te arunc afara din Puttaparthi!“. Dupa cateva zile, a fost intrebat de maestru daca s-a separat de sotie. La raspunsul sau negativ, Baba a reactionat de fata cu alti discipoli: “Bad Boy, Bad!” Jens declara: “A fost atat de agresiv si parea sa radieze o astfel de aura de rau ca am fost cu adevarat socat.
    Putin mai tarziu, pasaportul i-a fost confiscat, germanul fiind avertizat de una dintre persoanele din ashram ca viata sa este in pericol si ca trebuie sa plece urgent.
   “Eu si sotia mea si am plecat dimineata urmatoare foarte devreme , spre Delhi. La Gara, am fost cautati de politie, dar am intrat in tren la Anantapur. Exista o sectie de politie in apropiere de platforma pe care a trebuit sa trecem pentru a intra in tren, si in clipa am vazut ca i-am spus sotiei mele sa mearga in tren separat. Sotia mea a auzit un grup de politisti vorbind despre o cautare si a auzit cuvintele “pasaport, Delhi si telegrama”. Am fost in pericol grav, dar din fericire am fost imbracat ca un indian, si am scapat de identificare. Asa ca am scapat, am ajuns la Delhi, dupa care la Ambasada Germaniei.”
    Alte marturii ale unor adepti minori in timpul cat au stat in ashramul lui Sai Baba, dezvaluie faptul ca acesta a abuzat de ei, deoarece parintii lor, adepti devotati si supusi, nu s-au opus, gasind chiar justificari pentru aceste fapte.
    Din declaratii mai reiese si faptul ca Sai Baba si-a transformat studentii din heterosexuali in homosexuali, traumatizandu-i pe viata.
    In afara de devieri, abuzuri sexuale si de comportament (razbunari pe cei care nu i se supuneau), guru avea in ashramul sau altare ce il reprezentau, adeptii sai inchinandu-i-se ca unei divinitati. La fel si milioanele de pelerinii care l-au vizitat in ashram, se inchinau trecand prin fata tronului sau.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu