Cine a fost Maria Magdalena

marți, 15 octombrie 2013

Din putinele informatii pe care le avem despre Maria Magdalena, ca sursa demna de luat in calcul sunt spusele lui Edgar Cayce.
Betania, cunoscuta in lumea araba sub denumirea de "al-Azariyya", este o localitate aflata in Tara Sfanta si asezata pe una din culmile pietroase din sud-estul Muntelui Maslinilor, Ierusalim. Populatia Betaniei, avand un total de aproximativ 3.600 de oameni, este alcatuita din locuitori crestini si musulmani. Betania este atat localitatea in care a trait Lazar, Maria si Marta, cat si locul in care s-au petrecut mai multe evenimente nou-testamentare. Mantuitorul Hristos Insusi a calcat si a trecut de mai multe ori prin aceste locuri. Ca să revenim la anturajul lui Iisus, multe alte vedete din Evanghelie apar pe firul lecturilor, ca fiind încarnate într-un consultant actual.
De exemplu... Maria Magdalena! Cayce o descrie fizic: 
Aşa cum a pictat-o Leonardo da Vinci [...] cu părul aproape roşcat, ochii albaştri, trăsăturile hipului amintind de ereditatea ei totodată greacă şi ebraică.
La începutul lecturii, el citează cuvintele lui Iisus: 
"Pretutindeni unde se va predica evanghelia mea, se va vorbi de ea": ce moştenire! În această viaţă constatăm că entitatea înţelege uşor învăţăturile Sale, adevărurile pe care El le-a învăţat. Însă încearcă să aibă vederi mai largi, nu condamnă pe nimeni pentru că El n-a condamnat nici pe cei care L-au persecutat. A condamna este o atitudine construită în mentalul tău. Şterge-o din viaţa ta, prin El care face totul posibil. [...] Trebuie să-ţi coordonezi în tine credinţele pe care le aveai
într-o viaţă (egipteană) veche, cu cele pe care le-ai aflat cînd ai fost cu Mîntuitorul Iisus, căci sînt aceleaşi... Aşa cum am spus-o deja, această religie egipteană era baza, fundamentul a ceea ce a fost mai tîrziu arătat de către Mîntuitor în acea perioadă (în Palestina).
Consultanta, o americancă de douăzeci şi trei de ani, trebuie să fi fost foarte seducătoare... Într-o lectură ulterioară, Cayce povesteşte viaţa Mariei Magdalena după Înviere şi cum a acţionat ea în strînsă colaborare cu Maria, mama lui Iisus, care a mers să locuiască la Ioan... apostolul miliardar!
Căci Ioan, se ştie bine, era cel mai bogat dintre discipolii lui Christos. Domeniile sale ar fi evaluate astăzi în monedă americană la aproape douăzeci şi cinci de milioane de dolari (în 1933)! (Lectura 295-8).
În prima lectură (259-1) dată pentru această tînără, astăzi bunică, Cayce semnalează că ea este din punct de vedere astrologic sub influenţa lui Venus, ceea ce nu ne va uimi prea tare! El dă apoi o suită de vieţi anterioare clasice (franceză, engleză, palestiniană, persană, egipteană, atlantă) care începe astfel:
Înaintea acestei vieţi, entitatea trăia sub domnia ultimului Ludovic. Era fiica lui, care a fugit prin zăpadă, în timpul acelei încercări de scăpare de la Revoluţie . Entitatea a fost singurul membru al familiei regale care a supravieţuit în acea perioadă: a fost condusă în secret într-o ţară numită astăzi Austria.
Nu dau aici un întreg pasaj care priveşte pe fiica lui Ludovic al XVI-lea şi a Mariei-Antoaneta, voi relua acest subiect în al doilea volum consacrat încarnărilor franceze. (A se vedea pe această temă cartea lui Michel Morin, Le retour du Lys, éditions Fernand Lanore, 1985). 
Să ne întoarcem la vieţile anterioare ale consultantei: În încarnarea precedentă regăsim entitatea iubită de El (Iisus) căci în acea viaţă era sora Martei şi a lui Lazăr [...]. În încarnarea dinaintea aceleia, era în Egipt în momentul disensiunilor dintre Marele Preot şi suveran. Ea era unul dintre consilierii suveranului şi a adus Marelui Preot exilat un mesaj care îi propunea întoarcerea. Şi, după întoarcerea Marelui Preot, ea a fost însărcinată să se ocupe de muzică în Templu; se vor putea găsi unele din compoziţiile sale muzicale din acea vreme, cînd va fi deschisă prima dintre piramide [...]. Într-o încarnare şi mai veche, trăia în ţara cunoscută ca Atlantida. Entitatea era atunci prinţesa acelei ţări, ea a făcut experienţa splendorilor fastuoase, pe care n-a ştiut să le folosească aşa cum ar fi trebuit [...]. (Lectura 295-1).  
Într-o lectură ulterioară; Cayce a menţionat două alte încarnări, una în Anglia medievală şi alta în Persia (contemporană cu impronunţabilul Uhjltd!).
Această entitate feminină este interesantă pentru noi din mai multe motive: mai întîi pentru că în calitate de fiică a lui Ludovic al XVI-lea, ea aparţinea Istoriei Franţei. Apoi, ca numeroase încarnări franceze, a fost egipteană. În fine, pentru că în calitate de Maria-Magdalena, ea face parte din folclorul nostru naţional. Să amintim într-adevăr că Maria din Magdala (Maguelonne în provensală), conform Tradiţiei, şi-ar fi sfîrşit viaţa în Provence. Legenda povesteşte că în urma persecutărilor din Palestina, ea a fost abandonată pe mare, într-o barcă şubredă, împreună cu fratele său Lazăr, sora Marta şi servitorii lor; că ambarcaţiunea a reuşit să ajungă prin minune în locul numit astăzi: "Les Saintes- Maries-de-la-Mer" şi că de acolo toată familia s-a răspîndit între gali, pentru a-i evangheliza. Lazăr a ajuns la Paris (unde o gară îi poartă numele!), Marta a scăpat Rhonul de monstrul care teroriza populaţia de pe malurile fluviului; monstrul se numea "Tarasque" (de unde numele oraşului Tarascon). Cît despre Magdalena, ea s-a retras într-o grotă din munţi, ca să trăiască acolo în pustnicie. Ea a fost îngropată într-un mormînt care a rămas secret; de unde astăzi numele muntelui: Peştera (sau grota) Sfîntă. 

Am citit şi recitit lecturile lui Cayce: el nu vorbeşte de aceste tradiţii. Trebuie să mai spunem că nu se afla în anturajul său nici un provensal pentru a-i pune aceste întrebări  (celebrul amiral de Grasse, care beneficiază de un monument la Virginia Beach, murise de două secole!). 
Lazăr însuşi, frate al Magdalenei, apare într-o consultaţie dată pentru un naturopat. Acest consultant, un celibatar de cincizeci şi şase de ani - născut în India din părinţi persani - ţinea conferinţe de filosofie în Statele Unite. Înainte de a fi fost Lazăr, el fusese atlant, ca şi sora sa, apoi egiptean sub numele de Ra-El-La, ceea ce este aproape o anagramare a lui Lazăr! L-am citat în capitolul despre Egiptul antic ca pe unul din redactorii Cărţii Morţilor (lectura 1924-1). Poate că de aceea a avut dreptul la o mică înviere personală...

Pentru a încheia cu această familie remarcabilă, să vorbim de Marta. Am găsit lectura sa, dată pentru o "Female, 45 years, protestant" - adică o femeie de patruzeci şi cinci de ani, protestantă, o celibatară înverşunată care trăia împreună cu sora sa (dar nu Magdalena, de data aceasta!). Este adevărat că nici Evangheliile, nici folclorul provensal nu menţionează vreun soţ al Martei... Nici o soţie a lui Lazăr!
Universul lui Edgar Cayce de Dorothee Koechlin de Bizemont

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu