Grotele Longyou sau „peșteri artificiale” aflate în China

sâmbătă, 28 aprilie 2018

Grotele Longyou sunt imense „peșteri artificiale” aflate în China, nu departe de satul Shiyan Beicun, pe râul Qu și se crede că au fost cioplite în rocă (gresie) la o dată anterioară instaurării Dinastiei Qin (anul 221 î.e.n.). Totuși, în textele rămase din acele vremuri nu apare nicio mențiune referitoare la realizarea sau, măcar, la existența imenselor peșteri. Enigmaticele și fascinantele grote subpământene au fost descoperite cu numai 25 de ani în urmă iar una dintre ele a fost amenajată pentru a putea fi vizitată de către turiști.
În anul 1992, un cetățean chinez de o curiozitate ieșită din comun, pe nume Wu Anai, nutrea o puternică bănuială că un iaz din satul său, Shiyan Beicun, n-ar avea origini naturale, că ar ascunde un mare și vechi secret. Așa că s-a hotărât să afle cum stau lucrurile. Împreună cu alți consăteni, el a cumpărat o pompă puternică și au pus-o în funcțiune, pentru a extrage toată apa din iaz. După 17 zile de pompare, nivelul apei a căzut suficient pentru a ieși la iveală intrarea unei grote străvechi, care părea să fie construită de către mâna omului, bănuiala lui Anai fiind confirmată.
Oricine va pătrunde în grotele Longyou va  fi impresionat de către giganticele lor încăperi subpământene și se va întreba cine au fost oamenii care au depus imensul volum de muncă necesar extragerii unui asemenea volum de piatră. Fiecare dintre grote are o suprafață de aproximativ 1000 de metri pătrați și o înălțime mai mare de 30 de metri. Suprafața totală a grotelor Longyou este de peste 30.000 de metri pătrați. Dat fiind aspectul pereților, care prezintă urmele unei migăloase și anevoioase munci de cioplire cu dalta, se exclude posibilitatea ca imensele săli subterane să fie opera Naturii.
Tavanul, pereții și coloanele de susținere din grotele Longyou sunt finisate într-o manieră identică, fiind observabile cu ușurință, la nivelul pereților, benzile paralele, late de 60 de centimetri. În total, au fost descoperite 24 de peșteri săpate în gresie. Unele semne și simboluri din străvechile grote sunt asemănătoare cu acelea ce pot fi observate pe ceramica găsită în apropiere, care datează, după cum estimează unii specialiști, din perioada 800-500 î.Hr. În enigmaticele grote, există, de asemenea, scări, coloane și personaje sculptate cu o extraordinară măiestrie artistică.
După unele estimări, pentru crearea grotelor a trebuit să fie excavat un milion de metri cubi de rocă. Indiscutabil, o lucrare atât de amplă ar fi trebuit să fie menționată, în scrierile lor, de către autorii antici ai Chinei, precum și de către călătorii străini care au trecut pe acele meleaguri. Straniu este că lipsește orice mențiune despre grotele Longyou. La fel ca și grecii sau romanii, chinezii din vechime consemnau cu atenție toate realizările și evenimentele istorice importante ale timpului lor iar o lucrare de amploare, cum ar fi săparea grotelor Longyou, n-ar fi avut cum să fie ignorată de către cronicarii epocii.

Pe cât de imense și fascinante sunt sălile subterane de la Longyou, pe atât de mare este enigma lor!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu