Harta Oronteus Finaeus din 1569

vineri, 12 ianuarie 2018
Un profesor de ştiinţe, Charles Hapgood, în timp ce cauta prin cameră cu hărţi a Bibliotecii Congresului, când a descoperit ceva uimitor. Harta Oronteus Finaeus a scos la lumină teritoriul ascuns de gheața extrem de groasă din Antarctica.
Puţini ştiu că harta Oronteus Finaeus este cel puţin la fel de enigmatica ca şi surata ei Piri Reis. Urmând firul istoriei acestei hărţi descoperim în atlasul lui Gerard Kremer de la 1569, harta Finaeus , o hartă care include zone ale Antarcticii descoperite mult mai târziu. Putem enumera doar câteva , precum : Marie Byrd Land (partea de vest a Antarcticii), insula Alexander I, marea Weddell şi chiar vârful Regulă din regiunea Queen Maud Land.
Misterul acestei hărţi este faptul că prezintă Antarctica aşa cum arată ea sub gheaţă cu mult înainte ca Antarctica să se fi descoperită. Şi poate cel mai mare mister dintre toate, este faptul că arată peninsula Antarcticii, nu aşa cum arăta astăzi, acoperită cu mai mult de o milă de gheaţă, ci cum arată de fapt sub această pătură de gheaţă.
Noi înşine, am ajuns să cunoaştem cum arăta pământul de sub peninsula Antarcticii doar din 1958, când am efectuat investigaţii seismografice a calotei glaciare. Hapgood şi-a testat teoria, suprapunând harta lui Oronteus Finaeus cu o hartă a Antarcticii aşa cum arată acoperită cu gheaţă.
Hărţile erau similare, dar detaliile privind liniile coasta Antarcticii erau neclare datorită păturii de gheaţă. Dar, folosind o hartă creată de investigaţiile seismografice, acesta a fost capabil să compare detaliile liniei de coastă cu cele din harta lui Oronteus Finaeus. Când hărţile au fost suprapuse, similarităţile l-au uimit.
Pe harta sunt reprezentate lanţuri muntoase care au fost descoperite abia acum, în vremurile noastre prin analize făcute gheţarilor acestui continent. Ce tehnica s-a folosit ţinând cont că ultima perioadă glaciară a fost în urmă cu 12500 ani?
Analizând cu atenţie harta , se observă că aceasta reda cu acurateţe coordonatele lanţurilor muntoase dar şi a unor râuri. Astfel reprezentarea platoului de gheaţă Ross Ice indica râuri care astăzi nu mai sunt….
În 1949 când au fost făcute primele teste ale straturilor de gheaţă ale platoului Ross Ice s-au descoperit lucruri mai mult decât interesante.Astfel în compoziţia acestor straturi de gheaţă s-au descoperit urme de seminţe!
Harta Finaeus Oronteus a fost făcută de aceeaşi sursă ca şi harta Piri Reis? Cine putea cartografia această zonă când ea a fost inaccesibilă vreme de 6000 de ani? Şi cum a fost posibilă cartografierea cu atâta precizie fără tehnică avansată de astăzi?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu